Menu

TDK Világgazdasági Szekció 2018

Budapesti Corvinus Egyetem

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciájának Világgazdasági Szekciójában 2018-ban helyezést értek el:

  1. Rigó Edit
  2. Tilesch Bálint Iván
  3. Halmai Fanny Adriána

Az első helyezést elért Rigó Edit a Világgazdasági Intézet Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszak másodéves hallgatója, konzulense Endrődi-Kovács Viktória volt, a Világgazdasági Intézet egyetemi adjunktusa. A konferenciára való készülésről, tapasztalatokról, valamint az intézetben szerzett tudásáról és jövőbeli terveiről kérdeztük Editet.

Almadi Sejla: Kedves Edit, mi volt a választott kutatási területe és miért?

Rigó Edit: A választott kutatási területem az Egyesült Királyság FDI-vonzó (Foreign Direct Investment) képessége volt a Brexit után. Az Európai Unióval kapcsolatos témák érdekeltek elsősorban, de ezen a területen belül nagyon nehéz kutatási rést találni. A Brexit ugyanakkor még egy viszonylag kevésbé kutatott és aktuális téma. Úgy gondoltam tehát, hogy érdemes lenne a Brexitből kiindulva megvizsgálni, hogy vajon az Egyesült Királyság képes-e megtartani vezető FDI-fogadó ország szerepét vagy helyzetét.

A.S.: Mennyit és hogyan készült a kutatásával?

R.E.: A kutatás egy eléggé hosszú folyamat volt, október elejétől egészen a leadási határidőig tartott (kb. fél év). Nagy könnyedséget jelentett azonban, hogy a szakdolgozati témámmal megegyezett a kutatási terület, tehát a kettőt “egyszerre” csináltam. A kutatás legintenzívebb része a TDK-ra való első körös jelentkezés után kezdődött, ezt megelőzően a téma feltérképezése történt.

A.S.: Mennyit és hogyan készült a szóbeli fordulóra?

R.E.: A szóbeli fordulóra egy hetet készültem. Ebben a hétben összeszedtem azokat az eredményeket és gondolatokat, amelyeket mindenképpen be szerettem volna mutatni a zsűrinek. Ezt követte 2-3 nap tanulás és az előadás begyakorlása.

A.S.: Kapott szakmai segítséget?

R.E.: Konzulensem Endrődi-Kovács Viktória tanárnő volt, aki az írásbeli készülés alatt folyamatosan visszajelzésekkel és tanácsokkal látott el, a szóbelire való készüléskor pedig véleményezte az általam összeállított diasort. Sőt, a kezdő löketet is ő adta, hiszen ő bátorított a konferencián való részvételre és a kutatás megírására.

A.S.: Gondolkozott azon, hogy csapatban írja meg a TDK-ra benyújtott kutatását?

R.E.: Nem, nem gondolkoztam rajta, mert így a kutatásomat bővített formában benyújthattam diplomamunkaként.

A.S.: Miért döntött úgy, hogy előbb TDK dolgozat formájában adja be a kutatását?

R.E.: Nagyon fontosnak éreztem, hogy másoktól is kapjak objektív bírálatot a kutatásomra. Bár a szóbeli fordulóban való szereplés már a diplomamunka leadási határideje után volt, az írásbelin szerzett kritikákat még be tudtam építeni a szakdolgozatba. Tehát a konferencián való részvétel segítette a diplomamunka megírását és pontosítását, tökéletesítését.

A.S.: Miben látja végül a kutatásának a legnagyobb hozzáadott értékét?

R.E.:  Az ökonometriai modell felépítésében és átgondolásában. Nem tettem szert korábban ökonometriai tudásra, így ez jelentette a legnagyobb kihívást számomra a kutatás elkészítésében. A konzulensem ajánlott könyveket, és segített a döntésben, hogy melyik modellt válasszam.

A.S.: Milyen volt a fogadás, kapott más díjazottaktól, bíráktól vagy más közreműködőktől gratulációt?

R.E.: A fogadás nagyon kellemes volt, jó érzés volt a többi díjazottal osztozni az örömön. Itt derült ki, hogy a másik szekcióban (szerk.: Európa Szekció) a szaktársaim, Réka és Lilla is első helyezést értek el. A saját szekciómon belül pedig más díjazott és konzulense szintén gratulált.

A.S.: Úgy érzi tehát, hogy megérte a tudományos konferencián a kutatásával indulni?

R.E.: Megérte. Korábban is gondolkoztam rajta, hogy kipróbálom az egyetemen szerzett tudást a TDK-n. Végül az utolsó félévben érkezett el hozzá a megfelelő idő.

A.S.: Akkor ajánlaná mások számára is a részvételt?

R.E.: Ajánlanám, jó lehetőség arra, hogy a tanultakat beépítve saját kutatást tudjanak végezni. Saját érdeklődésüknek megfelelően tudjanak megvizsgálni egy tudományos kérdést.

A.S.: Az Ön érdeklődési köre ezek szerint egybevág a Világgazdasági Intézetben oktatott tantárgyak körével?

R.E.: Igen. Elsőként a Nemzetközi gazdaságtan kurzus keretén belül figyeltem fel a közvetlen külföldi tőkebefektetések témakörére, illetve a tárgyhoz kapcsolódó szemináriumi projektfeladat kapcsán egy egyszerűbb OLS modellt is készítettem, aminek hatására bátrabban fogtam bele egy összetettebb modell elkészítésébe a TDK során. Továbbá, az Intézetben oktatott tárgyak közül a Globális és európai integráció gazdaságtana is nagyszerű alapokat adott a kutatásomhoz.

A.S.: Hogyan látja, a tantárgyakon túl milyen kompetenciákat szerzett az intézeti oktatás során?

R.E.: A Világgazdasági Intézet olyan kompetenciákat adott, amelyeket a munkaerő-piacon keresnek, pl. kritikus gondolkodás és elemző látásmód, prezentációk készítése vagy a csapatban való gondolkodás és munka.

A.S.: Milyen tanácsot adna a jövő TDK-zóinak?

R.E.: Mindenképpen vágjanak bele. Ha úgy érzik, hogy kifutnának az időből, akkor is meglesz az a motiváció, amellyel a maximumot tudják kihozni a témából.

A.S.: Nagyon szépen köszönjük Editnek az interjút, és további sok sikert kívánunk!

A díjazottak eredményeihez szívből gratulálunk! Továbbá, mindenkit szeretettel látunk 2019-ben is a Világgazdasági Szekcióban. A felkészüléshez pedig ajánljuk Research Paper Guide sorozatunkat, amely az IWE Writing Centre archívumából kikereshető!

Editor, A.S. 2018